Lite om angorakaniner

Välkommen till Vistas Angora

Ull från en chinchilla

Lite kort om att ha angorakanin

 

De flesta som har angorakanin är intresserade av hantverket kring ullen. Det är ett kärt besvär att klippa en kanin om man vet att man får fin ull att spinna sedan. Om man däremot bara vill ha en kanin till sällskap och kel finns många raser som är bättre lämpade. Jag har sålt kaniner till två familjer där barnen vill ha en kanin och mamman vill ha ull och då är det helt perfekt med angora eftersom de har ett fantastiskt fint temperament.

Buren

Kaninerna går oftast ute hela året. De ska ha burar som from 2019 ska vara 0,8 m2. De exakta måtten finns på jordbruksverkets hemsida. Man får vara försiktig när man klipper dem när det är kallt. Om man inte har möjlighet att ha dem någonstans där det är frostfritt kan man klippa dem i omgångar. Ofta ”kjolklipper” man kaninen vilket betyder att du klipper all förstaklassull – den på ryggen och sidorna, vid ett tillfälle. Sedan väntar man ett par veckor innan man klipper reste..

Mat

Angoran behöver halm, hö och kraftfoder – gärna pellets för ungnöt som innehåller mer protein. Sedan kan man gärna ge färska grenar och grönt. Var bara försiktig i början av våren så att de får vänja magen succesivt.

Klippning

Första klippningen görs när kaninen är två månader. Man klipper hela kroppen men inte den korta pälsen i ansiktet och absolut inte morrhåren. Visa kaninen har mycket ull i ansiktet och alla tovor måste klippas bort. Även klorna börjar klippas nu.

Sedan fortsätter man att klippa kaninen var tredje månad. Ullen man får vid femmånadersklippningen brukar filta sig mycket och lämpar sig bättre till tovning än spinning. Den går naturligtvis att spinna men plaggen man gör filtar sig så mycket och det är viktigt att ha med det i beräkningen.

Chinchillaungar, 1 vecka gamla

Det vanligaste är att klippa med sax. Jag använder en sax med böjda spetsar för att undvika att klippa kaninen i skinnet men det går egentligen bra med en frisörsax. Man försöker undvika att få dubbelklipp då det ger små klumpar i garnet när man spinner. Ullen delas in i tre klasser; 1, 2 och 3.

•1:a klass ull är den på ryggen och sidorna. Den bör vara minst 7 cm lång, ren och inte filtad.

•2: klass ull är den från nedre delen av kaninen samt halsen. Den ska vara mellan 3 och 6 cm, ren och inte filtad.

•3: klass ull är den under 3 cm, ren och inte filtad.

Vanligast är att man spinner 1:a klass ull, tovar 2:a klass ull och slänger 3:e klassens.

Jag brukar väga 1:a klassullen men inte resten, det är ju för den jag har kaniner.

Länkar

Pernille Silfverberg som har Angoragarnet har en fin hemsida med gott om bilder på klippning, tips om kaninens skötsel, bilder med kaniners olika färger etc. Det hon som producerar garnet till Bohusstickning och hon designar även egna produkter. Jag kan verkligen rekommendera en titt på hennes hemsida, nätbutik och gårdsbutik.

En annan kvinna som hållit på i många år med angora är Margreth Karlsson. Hon har kaningården Horsabjers och på hennes hemsida finns en fin bildserie över klippningen samt annan intressant läsning.